Een heel verdrietig bericht

Vorige week kregen wij het verdrietige bericht dat het huis op de Iliesi van Jacinta en Botond volledig door brand is verwoest. De mogelijke oorzaak is waarschijnlijk kortsluiting doordat er regenwater op de elektriciteit terecht is gekomen. Tijdens de heftige regenbui die avond was er niemand thuis en had het vuur vrij spel. Een groot aantal huisjes op de Iliesi hebben tegenwoordig elektriciteit maar door de lekkende daken kan het gevaarlijk zijn en kan er daardoor brand uitbreken. Jacinta en Botond hadden het huisje niet verzekerd omdat zij de kosten van 100 lei (= € 25,-) per jaar niet kunnen betalen.

De gemeente heeft toegezegd te zullen helpen met het slopen en opruimen van de verbrande resten en de familie te helpen met een bedrag 6000 lei (= € 1500,-) voor de opbouw van een nieuw huis. De gemeente heeft inmiddels geholpen met het slopen en opruimen van de verbrande resten, maar is de financiële belofte nog niet nagekomen. Hopelijk gaat dat binnenkort gebeuren en kunnen Jacinta en Botond snel aan de opbouw beginnen zodat zij voor de strenge winter warm en droog kunnen wonen.

Jacinta, Botond en hun kinderen wonen nu tijdelijk in een schuurtje met spulletjes die de bewoners hen tijdelijk hebben geleend. Ook hebben de bewoners van Iliesi (134 gezinnen) samen een bedrag van 200 lei (= € 50,-) bij elkaar gebracht om deze familie te helpen.

SOS heeft vandaag een bedrag van € 1000,- overgemaakt voor de aankoop van bouwstenen. Dit bedrag zal zéker niet genoeg zijn om de totale kosten te betalen, maar de start voor een nieuw huisje kan beginnen.

Natuurlijk zal vanuit de loods allerlei huishoudelijke spullen, beddengoed, meubels, keukengerei etc. meegenomen worden.

Vanzelfsprekend blijven wij dit gezin volgen en zullen hen helpen daar waar nodig is.