Wel héél bijzonder…

Tijdens het verwerken van de laatste dossiers die nodig zijn voor ons bezoek aan Sovata in april, stuitte ik op een vraag van een mevrouw uit Sarateni dorp. Zij vroeg voor haar geamputeerde borst een prothese vulling. Terwijl ik de tekst in het dossier typte dacht ik: “ik kan deze vraag wel in het dossier zetten, maar zo’n borstprothese komt natuurlijk nooit binnen”.

De volgende morgen krijg ik een telefoontje van Toos, een bijna 80-jarige dame uit Barendrecht met de mededeling dat zij graag, samen met haar man, nog wat spulletjes wilde komen brengen. Zij vertelde dat bij deze spulletjes ook een borstprothese was en of ik daar wat aan had ?
Ik was even stil en zei haar dat ik héél graag de borstprothese wilde hebben voor iemand die daar om had gevraagd.

Wat later op de dag komen Toos en haar man met de beloofde spulletjes in de loods. Ik vertel Toos hoe bijzonder het is dat ik de avond ervoor nog dacht nóóit aan zo’n borstprothese te kunnen komen en nu kwam zij er mee aan !!

Er volgt een heel gesprek dat de BH die de mevrouw in Sarateni straks gaat dragen wel voorzien moet worden van een stukje katoen aan de binnenzijde van de BH. De prothese kan niet zo maar op de huid met littekens gedragen worden. Omdat Toos zelf twee geamputeerde borsten heeft, laat Toos haar BH zien om te showen wat er bedoeld wordt.

Haar man kijkt belangstellend toe en zegt op een gegeven moment: “je kunt jouw BH toch geven, in Roemenië hebben zij dat allemaal niet !!”
Zonder na te denken en zonder géne trekt zij haar blouse en BH uit, haalt haar eigen borstprotheses eruit en geeft mij haar BH en zegt: “zo, dat is voor die mevrouw en ik zie hoe blij jij ermee bent !!”

Anneke die bij het gesprek aanwezig was stond sprakeloos naar het tafereel te kijken en beiden kregen wij kippenvel. Wat is dit ontzettend lief van Toos !!

U begrijpt dat er deze keer geen foto’s zijn, maar ik wilde graag dit wel héél bijzondere verhaal met u delen.