Reisverslag April 2006

Met de auto volgeladen met kleding, schoenen, laarzen, medicijnen, rugtassen, zeven naaimachines, zowel handbediening als elektrisch, en allerlei andere gebruiksartikelen op weg naar de bus vanuit Vlaardingen-Oost voor vertrek naar Roemenië.

De auto is zo vol dat ik er zelf amper bij kan. De eerste dag in Sovata brengen Elly (mijn vriendin) en ik een bezoek aan de plaatselijke huisarts. Deze arts is meer een wijkarts. Hier komen vooral veel zigeuners die geen geld hebben om naar een ziekenhuis te gaan.

Ook eten is voor deze mensen niet dagelijks aanwezig. Doordat eten een groot probleem is, zijn de geestestoestanden van deze mensen erg slecht en dat geeft ook lichamelijk veel problemen. Vitaminen is een heel goed hulpmiddel, maar niet betaalbaar en/of verkrijgbaar.
Gelukkig hebben wij uit Holland een tas vol vitaminen mee kunnen nemen. (nooit genoeg) Een gesprek met de wijkarts heeft ons duidelijk gemaakt dat er dringend behoefte is aan vitaminen voor volwassenen en kinderen van 1 – 4 jaar.

De kinderen die geboren worden krijgen, voor zover de moeder eet, moedermelk tot ongeveer 1 jaar, daarna moeten ze maar zien hoe ze aan eten komen.

Lees het volledige Reisverslag in PDF.