Reisverslag April 2012

Met een hoofd vol met gedachten of nu écht alles in orde is voor de reis naar Sovata, vertrekt het team van SOS boordevol energie naar Roemenië. Een groot transport wacht al op ons in de opslag van Sovata, waar Levente, een van onze Roemeense hulpverleners, waarschijnlijk al bezig is om alle 612 bananendozen en losse bundels op afleverlocatie neer te zetten.

Op 3 uur rijden van de Roemeense grens kom ik, tot mijn grote schrik, tot de ontdekking dat ik in de haast mijn paspoort van huis vergeten ben mee te nemen. De schrik slaat mij om het hart dat de reis voor mij en wellicht voor de hele groep tot een fiasco zou kunnen leiden en wij terug zouden moeten naar Nederland.
Allerlei scenario’s worden bedacht om toch over de grens te komen. Verstoppen onder de koffers en andere spullen, onder een lap op de grond gaan zitten of gewoon maar vertellen wat er aan de hand is en afwachten wat de grenswachten zullen doen.

Dat laatste lijkt ons het beste en nerveus naderen wij de grenspost. Een stapel van 7 paspoorten wordt aan de douane overhandigd en lijkt het goed te gaan totdat één van de douanebeambten het aantal personen gaat tellen. Met een ernstig gezicht zegt hij: “ik heb maar 7 paspoorten en mis er dus één.” Ik pak mijn rijbewijs in de hoop dat hij deze als een douanedocument zal accepteren.
Mooi niet, ik stap uit de auto en sta tegenover 3 douanebeambten die mij ernstig aan kijken.

Lees het volledige Reisverslag in PDF.