Reisverslag Oktober 2017

De groep vrijwilligers die donderdag per vliegtuig in Cluj Napoca waren aangekomen en doorgereisd waren naar Sovata, konden vrijdag al direct aan de slag in de wijk Capeti. Dit is een wat afgelegen wijk waar de mensen beheerst en geduldig zijn. Sinds twee jaar komen wij in deze wijk alleen nog in de maand oktober omdat het de mensen in deze wijk goed gaat. Een enkel gezin heeft onze aandacht nog wel 2x per jaar nodig, maar de rest kan zich goed bedruipen door de groentetuintjes, de koeien, de paarden en andere dieren. In de oktobermaanden krijgen deze 47 gezinnen voedselbonnen, groentezaden en paracetamol. Als wij deze wijk bezoeken laten wij de mensen die goed ter been zijn naar een open plek komen waar onze bus geparkeerd staat. De gezinnen die problemen hebben of waar extra aandacht nodig is, worden natuurlijk persoonlijk bezocht.

Zoals ieder jaar krijgt de familie van Zsolti, het jongetje dat door zuurstofgebrek tijdens de geboorte lichamelijk gehandicapt is, een bezoek van een SOS team. Dit gezin heeft naast ondersteuning met medicatie ook luiers voor Zsolti, extra voedselpakketten en voedselbonnen nodig. De kosten van de verzorging van Zsolti zijn erg hoog en dat kunnen de ouders niet betalen. Zsolti heeft er inmiddels wel een gezond en mooi zusje bij gekregen.

Ook oma Gyongyver met kleinzoon Geza hebben ondersteuning nodig. Oma en Geza sliepen samen op een smal en te kort matras. Voor hen zijn twee opklapbedden met goede matrassen en beddengoed meegenomen. Oma wil Geza graag thuishouden om in de tuin te werken in plaats van hem naar school te sturen. Dat kan natuurlijk niet en ook al kan Geza niet makkelijk meekomen op school, hij moet gewoon naar school. De ondersteuning met leerboeken, schriften, pennen, potloden, andere schoolmaterialen, kleding en schoenen voor Geza zijn dan ook meer dan welkom. Controle op de school op de Lunga leert ons dat Geza weliswaar vaak te laat komt maar inderdaad 5 dagen per week naar school gaat.

Download het volledige Reisverslag in PDF.